dimarts, 19 de juliol del 2011

L’EMPRESA ACOMIADARÀ 22 PERSONES I BAIXARÀ ELS SALARIS A TOTA LA PLANTILLA

A la reunió mantinguda avui 19 de juliol, entre el Comitè d’Empresa Intercentres i la Direcció de Forestal Catalana, aquesta ens ha manifestat el conjunt de mesures dràstiques que prendrà d’ara endavant per a “garantir la viabilitat de l’empresa”.

Les mesures, anomenades irònicament “reestructuració de la plantilla”, inclouen 22 acomiadaments immediats, amb data 31 de juliol de 2011. Aquests acomiadaments seran, segons l’empresa, “objectius” i afectaran a totes les àrees de negoci, i tant personal amb contracte indefinit com eventual. Això vol dir, que la Direcció, emparant-se en la darrera reforma laboral, pretén pagar la mínima indemnització possible al personal acomiadat (20 dies de salari per cada any treballat, fins a un màxim de 12 mensualitats). No ens han facilitat la relació de persones afectades, però ens han informat que rebran la comunicació oficial en breu.

L’argument principal ha estat la reorganització de l’empresa per a aconseguir “un personal més polivalent, en què es primarà la mobilitat geogràfica i funcional”. Amb aquestes mesures, l’empresa diu que es tancarà l’any “amb menys pèrdues que les actuals”. Per últim, l’empresa ha comentat que facilitarà els noms dels acomiadats a diferents empreses del sector forestal per si necessiten personal, i que també els acomiadats podran fer algun curs de formació a càrrec de l’empresa un cop estiguin al carrer.

Segons el Conseller Delegat, es podien haver pres les mesures i després informar-ne al Comitè. Però que, per deferència, han preferit primer notificar-nos-ho, per si volíem dir-hi alguna cosa. Tot i així, la decisió ja està presa i no hi ha cap possibilitat de canviar res.

La resposta del Comitè ha estat que aquestes mesures són totalment injustes i injustificades. No se’ns ha presentat cap càlcul econòmic que justifiqui els diners que cal estalviar, ni com els acomiadaments aconseguirien reduir la despesa. Tampoc se’ns planteja cap possibilitat de negociació, ni se’ns deixa cap opció a plantejar les diferents alternatives que hi podrien haver per a afrontar el problema de la reducció d’ingressos. El Comitè ja havíem treballat aquesta qüestió i esperàvem poder-ho negociar amb noves propostes.

Se’ns amaga la informació, se’ns nega la negociació i s’accepta implícitament que s’ha fet la llista d’acomiadats sense cap criteri objectiu. Davant la nostra insistència, l’única resposta és que els acomiadaments responen a criteris “econòmics i organitzatius”, sense presentar-nos cap dada econòmica, ni nou organigrama que justifiqui aquests acomiadaments.

També hem criticat que el moment és crític perquè estem al mig de l’estiu, amb molta gent de vacances o a punt de fer-les, que els acomiadaments seran molt cruels amb persones que es quedaran al carrer sense feina i amb una indemnització mínima.

Tot això es dóna en una empresa com la nostra, en què no hi ha un conveni col·lectiu propi, en què no tenim una Relació de Llocs de Treball que especifiqui les categories i complements que hauria de cobrar cada treballador. Això fa que hi hagi salaris injustificadament alts i també altres injustificadament baixos. L’empresa ens nega tota possibilitat a resoldre aquestes situacions i pretén mantenir un sistema salarial que frega la il·legalitat.

L’última cosa a destacar des del Comitè és que la Direcció no ha assegurat que amb aquests acomiadaments es garanteixi totalment el manteniment de l’empresa, deixant la porta oberta a més acomiadaments en el futur o altres mesures radicals, ja sigui durant aquest 2011 o l’any vinent. De fet, això és el que està passant a la majoria d’altres empreses públiques de la Generalitat (Incasòl, ACA, ADIGSA, Institut Cartogràfic, Servei Meteorològic, etc.).


REDUCCIÓ DE SALARIS

L’altra mesura de retallades serà la reducció de salaris, tal com se’ns va anunciar al juny. En principi, l’empresa planteja una negociació per veure com s’ha d’aplicar, però ja té decidit que el total de reducció ha de ser del 5% de la massa salarial. Des del Comitè s’ha respost que s’estudiarà la manera que aquesta reducció salarial afecti el mínim possible a tots els salaris, però especialment els més baixos, que són els més vulnerables.

Sobre la proposta que aquesta reducció es faci “només” a partir del juliol, i no reatroactivament des del gener, a canvi d’eliminar enguany la paga de productivitat, es valorarà si això no representa que ningú surti perdent.


MÉS INFORMACIÓ

De forma imminent publicarem informació sobre qüestions essencials per a les persones que rebin la carta d’acomiadament, així com les alternatives que el Comitè plantejarà per a fer front a les retallades.

També s’estan organitzant assemblees informatives a tots els territoris per tal que tot el personal rebi informació de primera mà sobre la greu situació a l’empresa, i la resposta que hem de donar des del conjunt de treballadors i treballadores.