dimecres, 10 d’octubre del 2012

Acord per a l'aplicació de la millora de salari en cas de baixa (Incapacitat Temporal)



La pressió dels sindicats i dels treballadors públics a múltiples mobilitzacions ha aconseguit que la Generalitat redueixi la penalització econòmica als treballadors en situació d’Incapacitat Temporal (IT, o baixa per malaltia comuna, etc.).

Arran de la publicació al Diari Oficial (DOGC) del Decret-Llei 2/2012, la millora de la prestació ja és aplicable a tot el personal públic, tal com es va acordar a la reunió Direcció-Comitè del dia 5 d’octubre.

Així, en cas de baixa, el personal de FC cobrarem les quantitats següents, a partir del 15 d’octubre (abans s’aplica el sistema anterior):

  • Els tres primers dies: el 50% del salari (abans era el 0%)
  • Del 4rt al 20è dia: el 75% (abans era el 50%)
  • A partir del 21è dia: el 100% del salari, sense límit temporal (abans del 21è al 30è dia era el 75 % i a partir del 30è era el 100% però només 3 mesos màxim).

En el cas de dones embarassades o víctimes de violència de gènere, es cobrarà el 100% del salari des del primer dia.

Per tant, l’acord és una bona notícia per a les persones que s’agafin una baixa properament.

És important recordar una sèrie de qüestions relacionades amb les baixes:

  • Les absències no són baixes. Per absentar-se del lloc de treball cal una justificació, o bé demanar un permís de les moltes opcions que ens permet el Conveni. Absentar-se del lloc de treball sense motiu, és causa de sanció.
  • A les baixes produïdes per accident de treball SEMPRE es cobra el 100% del salari, sigui quina sigui la seva duració.
  • Tot i que l’administració complementi el salari per tal que el treballador perdi el mínim possible del salari durant una IT, és obligació del treballador/a complir al màxim les seves funcions, i només estar de baixa els dies prescrits mèdicament. Cal ser molt curosos per evitar les típiques suspicàcies.