dimecres, 10 d’octubre del 2012

Estat econòmic de l'empresa i perspectivs de futur



Us informem de la situació econòmica de l’empresa, d’acord amb la informació facilitada per la Direcció.

Al pressupost de Forestal Catalana d’aquest 2012 es va preveure tancar l’any amb un equilibri pressupostari força bo, amb unes pèrdues mínimes (menys de 100.000€).
Durant el 1er semestre de l’any, s’han produït desviacions respecte d’allò previst.

Negatives
Les encomanes de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat (que van aprovar-se al mes de juliol) van suposar una baixada considerable sobre allò inicialment pactat. Això ha estat un impacte dur sobre les finances de l’empresa.

Positives
S’han aconseguit concretar alguns contractes nous o habituals que encara no estaven signats.
D’una banda, l’ACA ens ha encarregat obres per import de 300.000 €.
D’altra banda, s’ha signat un conveni amb la Diputació de Lleida per a gestionar les inversions de l’Obra Social de Caixes que, vist l’excel·lent valoració que en fa la Diputació, probablement continuarà en anys successius.
Altres ingressos que s’han generat, que aniran arribant al llarg de l’any, són un petit contracte de manteniment de punts de guaita amb el Departament d’Interior i el Projecte de manteniment de bancs de reserva genètica de planta forestal (200.000 € a l’any durant 4 anys). Aquest ingrés prové d’un finançament dels fons europeus FEDER, que s’ha aconseguit que sigui adjudicat directament a Forestal Catalana, i que permetrà que l’àrea de planters s’apropi a l’equilibri pressupostari en les seves activitats.

Si tot va com es preveu, es podrà tancar el 2012 amb un dèficit petit, dins dels marges de viabilitat de l’empresa, situant Forestal Catalana en un estat raonablement sanejat per tal d’afrontar l’any vinent.

Des del Comitè d’Empresa es valora positivament l’esforç fet per la Direcció i l’equip tècnic per tal de concretar noves feines que puguin suposar complementar els ingressos de l’empresa. Confiem que aquestes tasques siguin suficients per a mantenir tota l’ocupació a l’empresa el 2013, sense perdre cap lloc de treball.


PERSPECTIVES 2013
A ningú se li escapa que l’any 2013 serà especialment difícil. A la situació econòmica general, la manca de liquiditat de la Generalitat i la tendència a la baixa de tots els pressupostos públics, s’hi suma la convocatòria d’eleccions anticipades per al proper 25 de novembre.

L’anàlisi de la situació, com hem arribat aquí, els responsables i si les mesures imposades des de la Troika (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional) són positives o negatives per a l’economia, no correspon al Comitè d’Empresa. El que sí és evident és que la situació no sembla que hagi de millorar, i les polítiques d’austeritat ens estan afectant durament i sembla que encara ho faran amb més intensitat. Davant d’això, hi ha cada cop més una onada d’indignació i contestació social que els sindicats presents a Forestal Catalana recolzen globalment.

La possibilitat de noves retallades és viva, però dependrà tant del que vulguin fer els poders econòmics globals i els governs, com de la capacitat de resposta de la ciutadania. A Portugal, per exemple, fa només unes setmanes que una vaga general amb manifestacions massives ha aconseguit obligar al govern a retirar una mesura dramàtica: incrementar les retencions sobre les nòmines un 7% de cop, que se suma a les altres retallades ja aplicades anteriorment. Potser hem de prendre exemple dels nostres veïns ibèrics.

La situació econòmica serà especialment complexa a l’inici de 2013. El nou govern probablement es formarà entre Nadal i Reis, però tots els nomenaments (inclosos Consellers, Directors Generals, i directius de les empreses públiques) s’aniran nomenant cap al gener, febrer i març. El pressupost de la Generalitat, per tant, no es podrà aprovar, en el millor dels casos, fins al mes de març o abril. Per tant, ens trobem amb un primer trimestre de l’any en què es funcionarà amb pressupost prorrogat.

Què vol dir això? Doncs que en no haver-hi decisions polítiques, no ha de canviar la situació gaire (per tant, no tindria cap lògica que hi haguessin acomiadaments o altres mesures dràstiques a Forestal Catalana) fins al mes d’abril. El problema és la incertesa tant pel que fa al futur de l’empresa, amb un nou govern del qual no sabem l’orientació política, com pel que fa a la liquiditat de la Generalitat per a fer front al pagament de nòmines.

Caldrà confiar, doncs, en la responsabilitat i professionalitat dels gestors econòmics de la Generalitat i de Forestal Catalana per tal que no hi hagi cap sorpresa negativa, al menys, fins a l’abril vinent. I, un cop se sàpiga el nou Govern, caldrà confiar que aquest no prengui cap decisió dràstica respecte de Forestal Catalana que pugui perjudicar al personal.

El procés nacional no hauria de tenir efectes sobre Forestal Catalana, en principi, mentre les institucions es comportin amb lleialtat i responsabilitat.