dijous, 11 d’octubre del 2012

Reducció voluntària de jornada i excedència amb reserva de plaça



Ja al mes de juliol de 2011, quan la Direcció va acomiadar de manera dràstica i sense diàleg a 22 companyes i companys, el Comitè vam estar defensant que calia introduir mesures per a possibilitar una reducció de les despeses de personal de manera no traumàtica.

En concret, el Comitè ja va plantejar en un escrit que calia aplicar l’opció de reducció de la jornada a petició d’una persona treballadora durant un període de temps, amb possibilitat de retornar al 100% de la jornada. També vam demanar que es pogués demanar una excedència voluntària, però amb reserva del lloc de treball (fins ara, l’excedència voluntària no garantia la reserva del lloc de treball sinó únicament un dret preferent per a reingressar en cas de vacants o noves places en un lloc de categoria igual o similar al del treballador).

Totes aquestes peticions van ser rebutjades per l’empresa, que les va despatxar dient que “això jurídicament no es pot fer”, cosa bastant discutible quan l’Empresa té potestat per a establir (i pactar amb el Comitè) mesures de regulació de totes les qüestions laborals que no contravinguin les lleis generals.

Doncs bé. El passat 30 de maig es va aprovar a la Mesa General del personal laboral la incorporació al VI Conveni de l’excedència amb reserva de plaça per a tot el personal vinculat al Conveni (FC entre ells). I els darrers acords de flexibilitat horària al personal laboral també han reconegut l’opció de demanar la reducció voluntària de la jornada, amb reducció proporcional del sou.

Per això, a la reunió del passat 5 de novembre, la Direcció i el Comitè vam acordar que ja, sense cap dubte, ambdues mesures són de plena vigència a Forestal Catalana.

DOCUMENTS ADJUNTS
Decret 56/2012 (article 20: Reducció de jornada per interès particular)
Resolució EMO/1002/2012 (Acord número 7: Excedència voluntària amb reserva de lloc de treball)