diumenge, 14 d’octubre del 2012

Hores extraordinàries: per fi reconegudes a tot arreu!



Feia anys que el Comitè d’Empresa venia reclamant una clarificació del sistema de còmput i compensació d’hores extraordinàries. Fins ara, hi havia col·lectius on les hores extres es feien i compensaven com toca (a 1’5 hores de descans per hora extra normal, o 1’75 hores de descans per hora en nocturn o festiu). Però a altres col·lectius se’ls canviava l’horari contínuament, o es redistribuïen les hores dins de la setmana per tal de no comptar-les com a hores extra. Fins i tot, hi ha col·lectius als que fins fa poc no se’ls volien reconèixer les hores fetes, i s’aplicava un xantatge emocional del tipus “si et quedes és perquè vols”, sabent que si el treballador faltava, és el servei el que es veia perjudicat i que el cap del Departament, l’esbroncaria després a ell o ella, no pas a l’empresa.

Tot això ha de canviar a partir d’ara. L’empresa reconeix que es considera una hora extra qualsevol hora que passi de les marcades al calendari laboral. Això vol dir que les hores es poden fer, si fan falta (naturalment) però que qualsevol hora feta de més un dia qualsevol computa a 1h 30’ o 1h 45’ com a descans a fer un altre dia. Ja no cal interpretar res més.

En tot cas, queda clar que la compensació de les hores fetes de més s’ha de fer el més aviat possible, i en tot cas abans de 4 mesos. Però sempre d’acord amb les necessitats del servei, i els responsables corresponents.

L’EMPRESA, PER FI, FACILITA LES DADES
També el passat dia 5, la Direcció ens va facilitar les dades d’hores extres fetes per cada treballador/a, tal com marca la Llei. D’aquesta manera, l’empresa compleix la norma i permet que el Comitè controli l’ús correcte de les hores i evitar abusos.

Sembla mentida que haguem trigat 5 o 6 anys a aconseguir que l’empresa reconegui que s’ha d’aplicar estrictament el sistema de compensació d’hores que diu el conveni, sense posar inconvenients, i que faciliti les dades. Però més val tard que mai!